8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ-MARCH 8, INTERNATIONAL WOMEN'S DAY





8 Mart Dünya Kadınlar Günü Nasıl Oluştu? Günümüze nasıl ulaştı? 

     Yıl 1857’nin mart ayı, ABD’ nin New York şehrinde bir dokuma fabrikasında düşük ücret, fazla süreli çalışma ve çok ağır olumsuz çalışma koşullarını protesto etmek ve amacıyla kadın tekstil işçiler greve başlar. 

    Grevin amacı 16 saatlik çalışmalarını 10 saate düşürerek çalışma saatlerine uygun bir biçimde ücret almaktır. Kadınların bu grevi büyük bir kitlesel harekete dönüşerek işçi dayanışması haline gelmiştir. Polisin aşırı müdahalesi ve ardından işçilerin fabrikaya kilitlenmesi ve hala doğrulanamamış bir durum olan sönmeyen bir sigara izmaritinden kaynaklanan bir yangın sonucu kimi kaynaklara göre 120, kimi kaynaklara göre 129 kadın işçi hayatını kaybetmiştir. 26-27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka’ nın Kophenhagşehrinde gerçekleştirilen 2.Enternasyonale bağlı kadınlartoplantısında Almanya Sosyalist Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin tarafından ölen kadın işçilerin anısına 8 Mart’ın Dünya Kadınlar Günü olarak anılması teklifi oy birliği olarak kabul edilmiştir. 

   İlk uluslararası kadınlar günü 1911 yılında Avusturya, Danimarka, Almanya ve İsviçre’de gösterilere katılan on binlerce kadın seçme ve seçilme hakkının yanı sıra kadınlara iş ve mesleki eğitim verilmesi, çalışma alanlarında kadın-erkek eşitliği sağlanmasını talep etti. İlk zamanlar tam olarak 8 martta değil de her sene ilkbaharda ölen işçiler anılıyordu. Moskova 1921 gerçekleştirilen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansı’nda tarihin 8 Mart olması kesinleştirilmiştir. 

   Birinci ve ikinci dünya savaşları döneminde gerçekleştirilemeyen Dünya Kadınlar Günü 1960 yıllarda ABD de başlanması sebebiyle daha da önem kazanmıştır ve 16 Aralık 1977 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda kabul edilmiştir. Türkiye de ilk kadınlar günü 1921 yılında gerçekleştirilmiştir. 1975 yılında Türkiye 1975 kadın yılı kongresi yapıldı ve bu yıllarda daha da coşkuyla kutlama haline gelen Emekçi Kadınlar Günü, Birleşmiş Milletler Kadınlar On Yılı programına Türkiye’yi de eklemesiyle farklı boyuta ulaşmıştır.

     1980 askeri darbe den dolayı 4 yıl boyunca kutlanamayan kadınlar günü 1984 yılından itibaren çeşitli sivil toplum kuruluşları tarafından tekrar kutlanmaya başlanmıştır. Dünya da temsili bir gün olarak gördüğüm 8 martı aslında kadınların sadece bir günde hatırlanması çok yanlış. Tarihimizde yaşadığımız savaşlarda gün gelmiş cepheye mermi taşımış, gün gelmiş savaşmış, gün gelmiş çocuk doğurmuş, gün gelmiş istihdama katılmış, gün gelmiş şiddete maruz kalmış kadınları sadece bir güne sığdırmak, sığdırmaya çalışmak çok yanlış. Hele hele kadına seçme ve seçilme özgürlüğünü birçok Avrupa ülkesinden önce vermiş ülkemizde hala ikinci sınıf üçüncü sınıf insan muamelesi yapmakta ayrı bir üzüntü verici bir durum olsa gerek. 
     
     Eğer bir erkek kadına davranışlarından dolayı evdeki annesi ya da kız kardeşi aklına gelmiyorsa, karşısındaki kadını üzdüğünde annesinin, kız kardeşinin yüzüne utançla bakamıyorsa bence burada cinsiyetten çok insan zaaflığı var demektir. Dünyayı güzelleştirecek olan bizleriz, kadın erkek denmeden karşılıklı anlayış ve hoşgörüyle bizleriz. Yeri gelecek tartışacağız, yeri gelecek birbirimize gönül koyacağız ama ne olursa olsun birbirimizi anlayacağız anlamak zorundayız kimse kimsenin hayatını çekilmez hale getirme hakkına sahip değil.

Eli öpülesi tüm kadınların  8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Kutlu Olsun...


''Cennet anaların ayakları altındadır.''
Hz. Muhammed (S.A.V)
“Anaların bugünkü evlatlarına vereceği terbiye, eski devirlerdeki gibi basit değildir. Gerekli özellikleri taşıyan evlat yetiştirmek, pek çok özelliği şahıslarında taşımalarına bağlıdır. Bu sebeple kadınlarımız, hatta erkeklerden daha çok aydın, daha çok feyizli, daha fazla bilgin olmaya mecburdurlar!”
Mustafa Kemal Atatürk
Nazım Hİkmet'ten.
https://www.youtube.com/watch?v=Emyts6ydYHY

6 yorum:

  1. günümüz sonuna kadar kutlu olsun...eşitliği alnımızın hakkıyla sonuna kadar hakediyoruz..sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  2. hakediyorsunuz bir erkek olarak kadının ekonomik bağımsızlığından ve eşitliğinden yanayım

    YanıtlaSil
  3. Uluslararası Kadınlar Gününüz Kutlu Mutlu Olsun.

    YanıtlaSil
  4. Cok üzücü bir olay neden oldu bu güne. Aslinda hala hala haklarimizi alamadigimiz bir dünyada kutlamaktan ziyade dikkat cekmek icin bu gün kullanilabilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok haklısınız amaç zaten farkındalık yaratabilmek.

      Sil
  5. Umarım lafta kalınmayan kadınların şiddet ve haksızlıklara uğramadığı bir yıl olur.


    http://www.yazimbari.com

    YanıtlaSil

YORUMUNUZ İÇİN TEŞEKKÜRLER :)