ÇÖKÜŞ- TARİHTEKİ YERİ

Çöküş diyince aklınıza gelen ilk şeyi tahmin etmek zor değil evet . 

Bir Adolf Hitler. Kendi tanrı gibi tapınacak insan olarak tanıtan, her şeyden ve herkesten kendini üstün gören bir insan. Hakkında iyi bir şey düşünülmez. Şahsen düşünülmemeli. Ben Adolf’un yaptıklarını ve yaşadıklarını onun taraftarı gibi anlatmam. Buradaki asıl amaç Adolf Hitler’in bir filmini izledim ve o filmden esinlenerek bir şeyler anlatmak istiyorum aynı zamanda da Adolf hitler’in yaptıklarının ne kadar doğru ne kadar yanlış olduğunu kendimce yazmak, kısaca yaşanılanları anlatmak. Peki neden Hitler?
Çünkü Hitler herkesinde bildiği gibi sevilmeyen insanlar ya da varlıklardır diyelim. Sevilmemelerinin sebebi kim? Peki ya çökmelerinin sebebi kim? Herkesten kendini  üstün gören bir kişilik yüzünden çoğu insan öldü,katledildi. 2.Dünya Savaşında 60 milyondan fazla insan hayatını kaybetti. Adolf aslında her şeyin kendi etrafında döndüğünü sandı ve bir anda çöktü.
Adolf ‘u herkes Alman diye biliyor ama aslında alman değil. Bir Avusturyalı.Adolf onlarca sınava girdi ama hepsinde başarısız oldu sebebi ne peki çünkü Hitler eğitim konusunda oldukça başarısızdı.
Yönetimde bence önemli olan halkınla iç içe yaşamak, onlardan kendini üstün görmek değil. Burada adolfları eleştiriyorum. Başka ülkeleri değil. Herkes herşeyin farkında zaten benim topluca eleştirmeme gerek yok.  Adolf yönetiminde herkese emirler veren bir taraf oldu. Ne kadar doğru ne kadar yanlış olduğu başlarda sorgulanmadı. Seçimle başa getirildi ama sonları yaklaştıkça halkı Adolf’u ortada bıraktıkça çökmeye de başladı.
Hayatta en önemli şey güvendir ve sen bir insanın güvenini kırarsan yok olursun zamanla. Adolf’ta zamanla yok oldu. Düşmanlıklar başladı. Düşman üstüne düşman kazanmak nasıl bir başarıdır?
film resmi
Adolf Hit’lerle ilgili ‘’Çöküş’’ adlı bir film var. filmi izlemek için buraya tıklayabilirsiniz. Çöküş anlarının anlatıldığı kurgusunun baya iyi olduğu bir film. Filmde sadece çöküş anlatılıyor ama baya tarihi bir şekilde. Tarih severlere ve merak edenlere öneriyorum filmi arkadaşlar. Filmde Hitler’i oynayan İsviçreli aktrist Bruno Ganz 17.02.2019 tarihinde öldü.
Peki Adolf nasıl orduya girdi nasıl ordunun başına geçti ? Nasıl yükseldi ?
Adolf bir alman politikacı ve demagog. Demagog aslında bir demagoji. Peki demagoji ne demek ? Halkın isteklerine, ön yargılarına ve korkularına dayalı olarak yapılan siyaset ve destek arayışı. Yani halkını bir nevi kullanma. Zaten sonuç olarak halkını kullanmış biri. ‘’Bir nevi kullanma’’ tanımını da  yapmama gerek yok bu durumda aslında.

Adolf nasıl orduya girdi bakın o da şu şekilde oldu:
Adolf Hitler ve Eva Braun
1.Dünya Savaşı’nın patlak verdiği sıralarda gönüllü olarak askerler aranıyordu ve Adolf’ta o sıralarda orduya gönüllü olarak yazıldı.Bu ordu da basit bir onbaşıydı kendisi. Orduya tutunması ve yükselişi ise çok değişik bir şekilde gerçekleşmemiş. İnsanları yani üslerini ve arkadaşlarını ispiyonlamış ve onları kötü gösterip yükselmeye başlamış.Bu yükselişi de şikayet ettiği insanların rütbesini alarak ya da ordudaki konumlarıyla olmuş. Ordu da yükselince başa geçen insan olmuş tabi bu yükseliş insanları etkilemiş. Orduda yükselen bir kişiye o zamanlar saygınlık artmış ve Adolf’a saygı duymaya başlamışlar ve oy birliği ile Cumhurbaşkanı seçilmiş yani Alman Hükümetinin başı olarak atanmış oldu . Eva Braun ile  Berlin’de bir mazhende evlendi Hitler. Bu da bir bilgi olsun. Hitler’in yardımcısı ise Rudolp Hess’ di. Yardımcısı ise 1987 yılında asılı halde bulundu.
Rudolp Hess
Peki, adolf nasıl öldü ?
Bir kaynakta ölümü şöyle anlatılmış: ‘’ Savaş sonucunda Almanya'nın yenilgisinin kesinleşmesi ve ümitsizliğin iyice artması üzerine 30 Nisan 1945'te Berlin'de eşi Eva Braun'la birlikte intihar etmeye karar verirler. Kendilerini bir odaya kaparlar ve önce Eva Braun içinde siyanür bulunan bir kapsülü ısırır ve zehir saniyeler içinde etkisini gösterir, hemen ardından ise Hitler bir siyanür kapsülünü ısırır ve eş zamanlı olarak tabancayla sağ şakağına ateş eder. Kendi isteğiyle Führerbunker bahçesinde benzinle cesetleri bombaların neden olduğu bir çukura yerleştirilip yakılmıştır. Hitler'in bunu istemesinin sebebinin Sovyet ordusu tarafından yakalanıp teşhir edilmek istememesi olduğu iddia edilmektedir. İntihar etmeden önce yanındaki generallere "Cesedimi Rusların eline asla vermemelisiniz, beni Moskova'da heykel yaparlar." demiştir. ‘’
                                         kaynakça : https://www.haberler.com/adolf-hitler/biyografisi/
Peki neden cesedinin ellere düşmemesini istedi? Ruslardan korkuyordu ve Ruslar her şeyin farkındaydı. Adolf’un kötülüklerinden ve yükselişinin şikayetlerle olduğundan...  Adolf’ta bu yüzden eşinin ve kendisinin cesedinin yakılmasını komutanlara emir verdi. Hatta Hitler kendilerine 2 vasiyetname de yazdırmış o dönemde . İlki siyasi vasiyetname.İkincisi ise özel vasiyatnamedir.Özel vasiyetnamesinde tüm hayatı boyunca topladığı sanat eserleriyle doğduğu şehir olan Linz'de bir müze kurulmasını istedi. Bu müzede kendisinin topladığı eşyalar bulunacaktı ve tüm şahsi mallarını partiye, eğer parti kalmamışsa devlete bıraktığını ifade etmişti.
Hapishane dönemlerinde ve cephelerdeyken savaşlarla ilgili genelde de siyasetle ilgili yazdığı eserleri mevcuttur.
ESERLERİ:
1.    Kavgam
2.    Mein Kampf
3.    Hitler'in İkinci Kitabı 1928 Yılından Bir Vesika
4.    Nürnberg Konuşmaları
5.    Siyasi Vasiyetim 
Yazımla ilgili yorumlarınızı bekliyorum iyi okumalar...
 selen yıldırım

16 yorum:

  1. Bravo sonunda yazdın minik :))) ama hitleri hitler yapan propaganda bakanı goebbels tir ayrıca askeri birlik olarakta himmler dir bu filmi izlemeyen varsa çok büyük eksikliktir filmde öyle sahneler ve öyle konuşmalar var ki hiç yabancı gelmiyor yazında geçen kaynakça yanlış hap içen goebbels tir hitlere bağlılığını küçük çocukları dahil tüm ailesini zehirle öldürmüştür. Hitler ise kafasına sıkarak intihar etmiştir. Bu olay gerçekleşmeden önce ise hitlere teslim olalım diye söylendiğinde teslim olmak yok bu alman halkının tercihiydi demiştir bu çok ilginç bir durumdur ayrıca filmde bir sahne var ve titanic filmine çok benziyor izlediğimde hemen bağlantı kurabilmiştim. Titanic te gemi batarken hala müzisyenler çalgılarıyla müzik çalıyorlardı downfall yani çöküşte de bombardıman olurken eva braunun hadi dans etmek istiyorum diyerek müzik çaldırmasıydo MUTLAKA İZLEYİN

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim unuttuğumu sen tamamlamışsın selçuk abi 😂😂

      Sil
  2. bir yazımda anlatmıştım..
    Hitlerin Haydarpaşa tren istasyonu inşaatında çalıştığı hakkında bir bilgi.

    YanıtlaSil
  3. Hitler deyince aklıma sadece kurulan kamplar, Piyanist ve Çizgili Pijamalı Çocuk filmleri geliyor. O filmlerin izi zihnimde parıldarken Adolf Hitleri anlatan bir filmi yada kitabı okumaya tahammül edemeyebilirim :)

    YanıtlaSil
  4. Ellerine saglik çok güzel bir yazı olmuş çok başarılısın :) Seni seviyorum

    YanıtlaSil
  5. Tarihi konulara pek ilgim yok fakat okuyunca kültür sahibi oldum

    YanıtlaSil
  6. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  7. Hitleri görünce tüylerim diken diken oluyor.

    YanıtlaSil
  8. İyimiydi kötümüydü karar veremiyorum.

    YanıtlaSil
  9. Ölümünün böyle olduğunu bilmiyordum. Filmini izlemiştim. Bu tür savaş dram filmlerini severek izliyorum. Eğer izlemediyseniz filmini de mutlaka izleyin derim. Bilgilendirmeler için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  10. hitlerle ilgili süfer bir eski film var. der sieg des glaubens, yönetmen leni riefenstahl, 1933.

    YanıtlaSil

YORUMUNUZ İÇİN TEŞEKKÜRLER :)