FERYAD Ü İSYAN (KAYIP DESTAN) KİTAP ÖZETİ - LOST SAGA BOOK SUMMARY

Uzun bir aradan sonra herkese Merhaba Dostlar. 

  

       1998 Yılında Ozan Emekçi tarafından yazılmış bir destandır. Ä°lk baÅŸlarda dört kıtadan oluÅŸan ÅŸiir yazıldıkça destan haline gelmiÅŸtir. Gerçek adı Ali Haydar Levendiz olan Ozan Emekçi 1955 yılında KahramanmaraÅŸ'ta doÄŸmuÅŸtur. 

       Ä°lk defa babasından dinlediÄŸi baÄŸlama ile küçük yaÅŸlarda tanışır ve özellikle Aşık Mahzuni ÅžERÄ°F’ten çok etkilenmiÅŸtir. Dönemin politik koÅŸullarından dolayı meslek lisesi 2. Sınıftan okulu bırakmak zorunda kalmıştır. Aşık Mahzuıni ÅžERÄ°F’ in dışında Meçhuli ve Aşık Ä°hsani’den de etkilenen Ozan Emekçi Ä°lk kasetini 1973 yılında Gaziantep’te çıkarmıştır. 

       1974 yılında Aşık Daimi ve Ãœmit KaftancıoÄŸlu ile radyo programlarına katılmış ve ilk plağını da 1975 yılında çıkarmıştır. Aşık Mahzuni ÅžERÄ°F, Nesimi ÇİMEN, Ä°smail Ä°PEK ve Aşık Ä°hsani ile beraber Anadolu turnelerine katılan Ozan EMEKÇİ 1976 yılında tutuklanmış ve 12 Eylül darbesinden sonra da yurt dışına çıkmıştır. 

YaÅŸamını hala Almanya’ da sürdüren Ozan Emekçi, arkadaşı Mehmet BAYRAK ile birlikte 1995 yılında Hamburg ÅŸehrine doÄŸru yolculuk esnasında ve kendi sininde aracı kullandığı sırada ilk dörtlüğü mırıldanır ve “Mehmet Abi kağıt kalem çıkarıp yazarımsın” der. Hamburg ÅŸehrine varıldığında ise ilk dört kıta bitmiÅŸ olur. Ve arkadaşı Mehmet Bayrak eÄŸer bunu 72 kıta yaparsan ben bunu kitap yaparım ama bir ÅŸartım vardır: ''Yazılan dizelerin ruh hali deÄŸiÅŸmeyecek''  diyerek Ozan EMEKÇİ ye bir teklif yapar. Dizeler aktıkça akar ve 72 kıtadan oluÅŸturulması istenen ÅŸiir 77 kıtaya ulaşır ve bir destan haline gelir üstelik bu 77 kıtanın yazılması ise 3 sene sürer. 



Her yazdığı dörtlüğü Mehmet BAYRAK’ a okuyan Ozan EMEKÇİ, Mehmet abisi onay verdikten sonra diÄŸer kıtaları yazmaya baÅŸlar. Bir anlamda kendimle de hesaplaÅŸtım dediÄŸi bu destan için son yüz yılda yazılan en iyi destanlardan biridir der. Feryad ü Ä°syan yani kayıp destan için “Bu bir aÅŸk ÅŸiirdir., ancak bu aÅŸk ile ÅŸehveti birbirinden ayıran bir ÅŸiirdir. Çünkü ÅŸehvet baÅŸka aÅŸk baÅŸka bir ÅŸeydir. AÅŸk denildiÄŸinde memleket aÅŸkı var, insanın kendine has aÅŸkı var” der.

Bütün varımı yoÄŸumu ortaya döktüğüm dediÄŸi bu Feryad ü Ä°syan için kendisine neden 72 kıta diye sorulduÄŸunda ise “Dünya’ da 72 millet var ve her bir millet için bir kıta yazdım” diyerek cevap verir. Kitap sadece 1000 adet basılmış ve daha sonra hiç basımı gerçekleÅŸmemiÅŸtir.

Eserleri Aşık Mahzuni ÅžERÄ°F, Sabahat AKKÄ°RAZ, Musa EroÄŸlu, Hasret Gültekin, Güler Duman gibi birbirinden deÄŸerli Türk Halk MüziÄŸi Sanatçıları tarafından seslendirilen Ozan Emekçi 5 i Türkiye’ de olmak üzere toplamda 17 kaseti, 4 adet de 45’lik plağı bulunmaktadır. Feryad ü Ä°syan adlı destanın ilk dört kıtası da Türk Halk MüziÄŸi sanatçısı Mazlum Çimen tarafından seslendirilmiÅŸtir.




Kitaplığımda bulunan bu değerli eseri sizinle paylaştığım için ve tekrar yazılarımla aranıza döndüğüm için çok mutlu oldum.


Sevgiyle ve SaÄŸlıkla Kalın  

Güzel Dostlar...

0 Comments:

Yorum Gönder

YORUMUNUZ İÇİN TEŞEKKÜRLER :)