OTİZM FARKINDALIK GÜNÜ- AUTISM AWARENESS DAY



Otizm farkındalık günü (ottoman awareness day ) nedir ?

Bugün 2 Nisan. Kısacası bugün farkındalık günü. Otizm farkındalık günü. Peki nedir bu otizm ? Farkındalık günü nasıl oluştu ?

OTİZM NEDİR ?

    Otizm bir ruh hastalığı olmamakla beraber belirtileri ruh hastalıklarını çağrıştırabilir. Hastalıkları Konrtol Etme ve Önleme Merkezi (Centers for Disease Control Prevention) tarafından açıklanan verilere göre, 2006 yılında her 150 çocuktan 1’inde, 2012 yılında her 88 çocuktan 1’inde ve 2014 yılındaki son bilgiye göre de, her 68 çocuktan 1’inde otizm görülmektedir.
     Otizm spektrum bozukluğu, doğuştan gelen ya da yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkan, diğerleriyle iletişim kurmayı zorlaştıran ve engelleyen, karmaşık bir nöro-gelişimsel bozukluk olarak tarif edilir. Aynı zamanda  Otizm, doğuştan gelen ve yaşamın ilk yıllarında iletişim problemleri ile kendini gösteren gelişimsel bir farklılıktır.

OTİZM SPEKTRUM BOZUKLUĞU BELİRTİLERİ NELERDİR ?

  • Göz kontağı kuramama,
  • Yaşıtlarıyla arkadaşlık kuramama,
  • Diğerleriyle eğlence, ilgi veya başarıyı paylaşmaya karşı ilgisizlik,
  • Empati eksikliği. Otistikler, diğerlerinin acı ve üzüntü gibi duygularını anlamada zorluk çekebilirler,
  • Konuşmayı öğrenememe veya konuşmada gecikme. Otistiklerin % 40’ı asla konuşmaz,
  • Sohbet etmeye başlamada zorlanma ya da başlamış bir konuşmayı sürdürmede zorlanma,
  • Kalıplaşmış veya sürekli tekrarlanan konuşma,
  • Aynı şeyleri yapmakta ısrar, rutine sıkı bağlılık,
  • Duyusal az veya çok uyarılma,
  • Dinleyicilerinin bakış açısını anlamada zorlanma. 



PEKİ BU OTİZME NE SEBEP OLUR, TİPİK BELİRTİLERİ NELERDİR?

  • Konuşmayı öğrenememe veya konuşmada gecikme. Otistiklerin %40'ı asla konuşmaz. 
  • Sohbet etmeye başlamada zorlanma. Ayrıca otistikler başlamış bir konuşmayı sürdürmede zorlanırlar.
  • Kalıplaşmış veya sürekli tekrarlanan konuşma. Otistikler daha önceden duydukları belli bir cümleyi sürekli tekrar ederler (ekolali).
  • Dinleyicilerinin bakış açısını anlamada zorlanma. 


      Otizm belirtileri çoğunlukla ebeveyn veya çocuğun bakıcısı tarafından ilk 3 yılda anlaşılır Otizm doğuştan olan bir farklılık olsa da , bebeklikte belirtileri anlamak veya teşhis koymak zordur. Ebeveynler çoğunlukla bebekleri kucağa alınmaktan hoşlanmadığında, cee gibi oyunlarla ilgilenmediğinde veya konuşmaya başlamadığında endişelenirler. Bazen çocuk yaşıtlarıyla aynı zamanda konuşmaya başlar ve sonra konuşma becerisini yitirir. Ayrıca çocuğun işitme problemi olduğundan da şüphelenilebilir.
    Otistik bir çocuk çoğunlukla işitmez görünür, fakat bazı zamanlar tren düdüğü gibi uzaktan gelen bir ses ilgilerini çeker. Erken teşhis edilen ve yoğun tedavi gören bir otistik, başkalarıyla ilgilenebilir, iletişim kurabilir ve büyüdükçe kendine bakabilir. Yaygın olarak düşünülenin aksine, çok az otistik sosyal olarak tamamen izoledir ve kendi dünyasında yaşar.

YETİŞKİNLİKTE OTİZM BELİRTİLERİ NELERDİR?

    Bazı otistik yetişkinler çalışabilir ve kendi başlarına yaşayabilir, bu durum zeka ve iletişim becerisinin   derecesine bağlıdır. En azından %33'ü kısmen bağımsızdır. Bazı yetişkin otistikler, özellikle zeka düzeyi düşük ve konuşamayanlar, çok fazla yardıma ihtiyaç duymaktadır.



‘’ MAVİ IŞIK KAMPANYASI ‘’ NERELERDE YAPILACAK ? AMACI NEDİR ?


    2 Nisan günü tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de Otizm Farkındalığı için Mavi Işık yakılacak. Kamuoyunun dikkatini otizme çekmek için başlatılan ve bütün dünyada ilgi gören Mavi Işık Yak Kampanyası’nın (Light It Up Blue) 2009 yılından beri Türkiye Tohum Otizm Vakfı’nın çağrısı ile Türkiye’de ikonik binalar Aydınlatma Gereçleri İmalatçıları Derneği (AGİD ) üyelerinin katkılarıyla mavi ışıkla aydınlatılacak.
   Otizm farkındalığına destek vermek için 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Galata Kulesi başta olmak üzere, İzmir Saat Kulesi, Masal Şato, Diyarbakır’da Surlar, Amasya Kalesi gibi birçok yapı mavi ışıkla aydınlanacak.
    “Otizme Mavi Işık Yak” Kampanyası ile ilgili açıklama yapan Tohum Otizm Vakfı Genel Müdürü Betül S. Özer, “Türkiye genelinde yaptığımız araştırmalar gösterdi ki ülkemizde her 10 kişiden 8’i otizmin ne olduğu bilmiyor. Rakamlar bize otizm farkındalığı konusunda daha çok çalışmamız gerektiğini gösteriyor. ‘Otizme Mavi Işık Yak’ ise hem bireysel hem de kurumsal olarak destek verilebilecek ve otizm farkındalığı konusunda herkesi harekete geçirebilecek çok önemli bir kampanya. Buradan herkesi 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık gününde mavi giymeye, #otizmemaviışıkyak etiketi ile sosyal medya paylaşımları yapmaya ve otizm farkındalığına destek vermeye davet ediyorum.” dedi.




6 yorum:

  1. Tohum Otizm Vakfı'nın çalışmalarını takdir ediyorum, sosyal medyayı da iyi kullanarak çok iyi farkındalık oluşturuyorlar. Size de bu yazı için çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  2. Otizm farkındalık yazısı için çok teşekkürler. Böyle yazılar bana göre çok faydalı olmaktadır. Çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. son yıllarda ismi çok anılan bir rahatsızlık..umarım devlet destekli özel eğitim veren kurum ve kuruluşların sayısı zamanla artarak otizm sarmalındaki çocuklu ailelere gereken destek verilebilir..ayrıntılı bilgi içeren sayfanız için çok teşekkürler...sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. ay çevremiz otistik dolu yaaaaa :)

    YanıtlaSil

YORUMUNUZ İÇİN TEŞEKKÜRLER :)