AVUKATLAR GÜNÜ- LAWYER'S DAY


Her yıl 5 Nisan günü kutlanan avukatlar günü nasıl ortaya çıktı?  Avukat olmak isteyen adaylar için neler gerekir ?

Merakla beklenen gün geldi. İnsanlar en çokta ortya çıkışını merak ediyor bu günün. İşte efendim bugün nasıl oluşmuş haydi bir bakalım 😊



Avukatlar Günü Nasıl Ortaya Çıktı?
3 Ocak 1934 tarihinde İzmir’de “Türk Avukatlar Birliği” toplantısında tüm baroların aynı çatı altında toplama düşüncesini ortaya konulmuştur. Bunun için çeşitli gazetelerde öneriler sunulmuştur. 24 yıl sonra 5 Nisan 1958 tarihinde İzmir Ticaret Odası toplantı salonunda yapılan 2 günlük toplantıda “Barolar Birliği ” nin  kuruluş çalışmalarına başlamışlardır. Yapılan araştırmalar sonucu ilk olarak İstanbul Barosu’nun 70 yıl önce 5 Nisan 1878 de toplanıp genel kurul yapmış olduğu gün ile aynı güne denk geldiği ortaya çıkmıştır. Bunlarla beraber yapılan görüşmeler sonucunda tesadüf eden tarihler öneri olarak sunularak 5 Nisan ” Avukatlar Günü ” olarak kabul görmüştür.

Peki Bu Avukatlar Günü Tam Olarak Ne Zaman?
2019 yılında Avukatlar Günü 5 Nisan Cuma gününe denk gelmektedir.

Savunma hakkının kutsallığı teriminde kendini bulan avukatlık mesleğinin önemi ve zorluğunun dile getirildiği gün olup ülkemizde her yıl 5 Nisan da Avukatlar Günü kutlanmaktadır.

Peki Nedir Bu Avukat ?

Avukat, kişi ya da kurumlar arasında ortaya çıkan anlaşmazlıkların mahkemelerde yasalara uygun olarak, kısa sürede ve güven içinde giderilmesi, bu yolla adaletin gerçekleşmesi için yargıçlara yardımcı olan kişidir.
Avukat, yargı önünde; gerçek ya da tüzel kişilerin haklarını savunan, hukuk ve yasa işlerinde yol gösterici nitelik taşıyan kişiye verilen mesleki unvandır.
İnsanlar avukatı hep hakkımı savunan kişi olarak tanımlar ama bilimsel olarak sözlüklerde böyle yazmakta.




Avukatlar Ne İş Yapar ?

-Hukuksal  sorunlarda ve yasal konularda yorum yapmak,
-Mahkeme ya da yargı yetkilisi bulunan diğer organlar karşısında gerçek ve tüzel kişilere ilişkin hakları dava etmek ve savunmak;
-Adli işleri, resmi dairelerdeki tüm işleri izlemek, bu işlerle ilgili belgeleri düzenlemek,
-Kendisine verilen ya da kendisinin kabul ettiği bir davayı ister kısa ister uzun zaman aralığını kapsasın, sonuna dek izlemektir.

Hukuk Okumak İsteyen Öğrencilerin Dikkatine :

-Üst düzeyde  akademik yeteneğe, sözel akıl yürütme becerisine,
-Sağlam bir mantık ve sezgiye sahip,
-Sosyal bilimlere ilgili ve bu alanda başarılı,
-Sabırlı ve anlayışlı,
-Tarafsız karar verebilen,
-Sorumluluk sahibi,
-Değişik görüşlere ve yeniliklere açık, okumayı ve araştırmayı seven,
-Kuvvetli bir belleğe sahip,
-Araştırmacı, titiz, dikkatli ve düzenli,
-İnsanlarla rahat iletişim kurabilen, zor koşullarda çalışabilen,
-Cesaretli, sabırlı, soğukkanlı bir kimse olması gerekir.


Bu Bölümü Seçersen Nasıl Bir Ortamda Çalışırsın ?



Avukatın işinin ağırlığı ya da hafifliği, aldığı ya da kendisine verilen dava sayısına göre değişir. Özellikle serbest çalışan avukatlar için dava sayısının, buna bağlı olarak da iş kapasitesinin artması yorgunlukla birlikte, kazancı da artırır. Avukatlar, 20 Temmuz ile 5 Eylül arasındaki “adli tatil” süresi dışında, bütün yıl çalışırlar. Kamu kesiminde çalışan avukatlar, haftalık çalışmalarını, resmi çalışma saatlerine bağlı olarak sürdürürler. Serbest çalışan avukat için, çalışma saati sınırlaması yoktur. Avukat, mesleğinde ilerlemeyi, avukatlıkta gösterdiği başarı ile sağlar. Bunun yanında avukatın başka alanlara geçme olanakları da vardır. Bir avkuat , belli koşulları yerine getirerek hariciyeci, kaymakam, vali, müfettiş , hukuk müşaviri olabilir. Yüksekokul ve üniversite öğretim elemanlığı da belli koşullarla avukata açıktır. Avukat ayrıca, iktisadi devlet kuruluşlarında yönetim kurulu üyesi başkanı ya da denetçisi olabilir.

İş Bulma İmkanları;

Kamu kesiminde ya da özel kesimde görev yapan avukatlar, ücretli olarak çalışırlar. Ayrıca avukatlık tazminatı alırlar ya da çalışmaları özel statüye bağlanır. Bu, avukatlığın aynı sektörlerde çalışan memurlardan daha kazançlı olmasını sağlar.



Eğitim İmkanları;

Avukat olabilmek için, hukuk fakültesini bitirdikten sonra; bir yıl süren avukatlık stajını yapmak gerekir. Stajın altı ayı mahkemelerde, altı ya da bir avukatın yanında gerçekleştirilir. Bu staj kesintisiz yapılır.








KAYNAKÇA : avukatlar günü

7 yorum:

  1. adalet hak hukuk bir gün gelir hepimize lazım olur ...avukatlar günü kutlu olsun...adalet hak hukuk eşitlik olmayan bir ülkede özgürlüklerden bahsedilemez diye düşünüyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı düşüncedeyiz babaannemin takvimciği :) Yorumun için çok teşekkür ederim :))

      Sil
  2. az çok bildiğimiz ama daha detaylı öğrenmiş olduk avukatlar günü nü zaten çicek firmaları hiç bir özel günü unutturmuyor sağolsun selen hanım benim oralarda artık pek göremez olduk sizi saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. GİRİP YAZILARINIZI TAKİP EDİYORUM :) AMA YORUM ATACAK ZAMANI BULAMIYOYORUM EN KISA ZAMANDA YORUMLARDAYIM :))

      Sil
  3. O zaman tüm avukatların günü kutlu olsun :)

    YanıtlaSil
  4. Eski bir avukat olarak. Avukatların müvekkilleri tarafından paralı işçileri gibi görünmediği, haklının hakkını hakkıyla savunulduğu tüm avukatların avukatlar gününü kutlarım...

    YanıtlaSil
  5. ay avukatlar en sevmedikleriim :)

    YanıtlaSil

YORUMUNUZ İÇİN TEŞEKKÜRLER :)