DEPREMLERİN KONTROL KAYNAĞI


Kandilli Rasathanesi görevleri ve yöneticileri kimlerdir? Nasıl kuruldu ?

İstanbul’un belki de en öenmli tarihi Kandilli Rasathanesi ile ilgili bilgiler.




     Istanbul Astronomi ve Meteoroloji Rasathanesi 1911’de şehir merkezinden 31 mart olayları (12 Nisan 1909) sırasında tahrip edildi ve Maçka`ya taşındı.
    Daha sonraları Fatih Hoca(Gökmen) tarafından   Kandilli’ye taşınmıştır. Kandilli’de, ilk manyetik rasatlar, rasathane müdürü Fatin Gökmen tarafından, 12 Mart 1927’de Fransadan alınmış Chasselon-Brunner manyetik teodoliti ve bir eğim ölçerle yapılmıştır.  Rasatlar, Osman Sipahioğlu tarafından 1936-1947 yılları arasında yapılmıştır. Ancak 1947 yılından sonra sistematik manyetik rasatlar başlamıştır. Avrupa İkinci Dünya Savaşının yaralarını sararken, Türk Hükümeti ciddi bir manyetik rasathane kurmak için finansal destek verdi. Sipahioğlu ilk yöneticiydi. Sonuçlar Oslo’daki IUGG toplantısında 1948 yılında sunuldu. Bu toplantının başkanı daha sonra şöyle yazmıştır: “Sistematik ölçülere bu kadar ihtiyacımız olan bir bölgeden bu kadar mükemmel sonuçları elde etmek büyük bir haz veriyor”. Julius Bartels’da benzeri övgü ve cesaretlendirmelerde bulunmuştur.
    Türk bilim tarihinin önmeli kurumlarından biri olan Kandilli Rasathanesi 1868 yılında Rasathane-i Amire adıyla kuruldu. Fransız hükümeti, rasathanenin kuruluşunu hava tahminlerinin telgrafla diğer merkezlere iletilmesi amacıyla desteklemiştir. Rasathane, 1982`de Boğaziçi Üniversitesi`ne devredildi. 28.03.1983 tarih ve 2809 sayılı yasayla kanunlaşan 41 sayılı kararnameyle; üniversite bünyesinde; Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) adını aldı.

    Enstitü kapsamında; Deprem MühendisliğiJeodeziJeofizik anabilim dalları ile astronomijeomanyetizmameteroloji laboratuvarları bulunmaktadır. 

Kandilli Rasathanesi, depremle ilgili sismik bilgileri içren parametreleri en hassas ve güvenilir bir biçimde belirlemek, büyük depremlere ait bilgileri ilgili kurumlara anında bildirmek, Türkiye Deprem Ağı’nın (TDA) geliştirilmesi, yeni deprem istasyonlarının kurulması ve teknolojik olarak günün şartlarına uygun hale getirilmesini sağlamak, işletilen deprem istasyonlarından UDİM’e gelen sismik sinyalleri toplamak, bu sinyallerin verilerini arşivlemek, veri bankası oluşturmak, depremle ilişkili konularda ulusal ve uluslararası kurumlarla işbirliği yapmaktır.

GÖREVLERİ
  • Ülke çapında deprem istasyonları kurmak ve işletmek,
  • Ülkemizde olan depremlerin parametrelerini anında belirlemek ve ilgili kurumlara gönderilmesini sağlamak,
  • Uluslararası standartta sayısal veri toplamak ve tüm araştırmacıların kullanımına sunmak,
  • Güncel teknoloji ile istasyon ağının gelişmesini sağlamak,
  • Deprem Veri Bankası oluşturarak ülkemizdeki yerbilimleri ve ilgili araştırmacıların kullanımına sunmak,
  • Depremlerle ilgili parametreler konusunda açıklama yapmak,
  • Yukarıda belirtilen görevleri dışında KRDAE Yönetim Kurulunun belirleyeceği diğer görevleri yerine getirmektir.

Enstitü Yönetimi

 Enstitü Yönetim Kurulu



5 yorum:

  1. Bilgilendirici yazınız için teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
  2. çok yararlı ve güzel bir yazı emeğinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  3. Detaylı bilgilendirme için teşekkürler. Rabbim felaket vermesin.

    YanıtlaSil
  4. depremler hepimizden uzak dursun lütfen en korktuğum...güzel bilgiler için teşekkürler...

    YanıtlaSil
  5. Bilgilendirme için teşekkürler. Umarım ülkemizde büyük ölçekli depremler olmaz..

    YanıtlaSil

YORUMUNUZ İÇİN TEŞEKKÜRLER :)