ETKİLİ CV NASIL HAZIRLANIR? CV HAZIRLAMA YÖNTEM VE TEKNİKLERİ-CV ANLATIMI

Bugün herkesin zorla hazırladığı, bilmeden düzenlediği CV’leri konu almak istiyorum. CV hazırlanır evet ama etkili CV nasıl hazırlanır? . İşte aşağıdaki yazı tam da sizi ilgilendiriyor. 

   Üniversiteyi bitirdiniz ve iş hayatınıza atılacaksınız. Belki de binlerce,yüzlere yere özgeçmişinizi bırakmanız gerekiyor. İşte bu özgeçmişin adıdır CV. Peki CV hazırlanırken nelere dikkat edilir? Öncesi ve sonrasında yapılması gerekenler nelerdir? Hep beraber etkili CV hazırlama detaylarına bakalım.
Etkili CV Hazırlama ile ilgili bilgileri sizin için sıraladım haydi başlayalım.
1)      YAZI TİPİ VE YAZI PUNTOSU
Bir CV de yazı tipi olarak arial ya da times new roman tercih edilmelidir. 11 ya da 12 punto ile yazılmalıdır. Düzenli olan yazılar daha çok dikkat çeker. İşveren için en önemli şey ise içeriğin  düzenidir.
2)      DİLİ GELİŞTİRMEK
Belki de binlerce insanın en büyük sorunu dil konusudur. Dil eğitimleri, dil eğitimlerinden alınan diplomaları ve belgeleri CV ye yazmanız sizin önceliğinizi belirler. Dil konusunda nasıl yükselebilirim ? diye düşünüyorsanız dil kursu veren eğitimler mevcut. Cüzi bir miktara kurlar alabilir ve A1,A2 ve A3 gibi B serisi ve Cserisi de mevcut ve bu serilerin anlamları da var. Ne kadar yükselirseniz o kadar dil konusunda öne geçersiniz. İngilizce’yi kesinlikle bilin ve birde kendinizin en çok istediği dil neden olmasın?
3)      BECERİLERE EKLEMELER YAPMAK
İş başvurusu yapacağınız  alanla ilgili sunumlara ve seminerlere katılmak ve oralardan katılım belgesi gibi değersiz sandığımız belgeleri almak işe alımımızı kolaylaştıran en büyük etkendir.
4)      PROGRAMLAR BİLMEK
İş başvurusu yaptığınız alanda kullanılan office programları gibi ya da mesleklerle ilgili kullanılan programları bilmek sizi öne çıkarır. Mesela bir muhasebeci LUCA, Mikro,LOGO gibi programları bilip kendini bu alanda geliştirip seminerlere katılırsa alanındaki iş imkanlarını da genişletmiş olur.
5)      MEZUN OLDUĞUMUZ OKULLARIN İYİ OLMASINI SAĞLAMAK
Son dönemlerde konuşulan en önemli konu belki de budur. İyi bir üniversite nasıl etkiler ?, nasıl okullar önem çerçevesine girer?
Şimdi şöyle ki üniversite tabi ki önemli. Bilindik üniversitelerden mezun olmak o üniversitenin referansını kullanmak gibi bir şey ama üniversite değil buradaki tek önemli konu. Üniversitedeki ders başarınız ve bu derslerle ilgili bilgileri kullanabilme yeteneğiniz. Üniversitenin en temel kavramı öğrenciyi hayata hazırlamak. Kendini ne kadar anlatabilirsin ve ikna kabiliyetin nasıl ? İşverenin dikkat ettiği en önemli konu sizin etkili konuşmanız ve karşınızdaki insanla beden dili kurallarına uyup uymadığınız. Okulla beraber kendini geliştirmeniz de önemli.
6)      REFERANSLARI ÇOĞALTMAK
    Tek bir referansla  değil de en az 2 referansı kendinize ayarlamalı ve referanslarına önceden haber vermelisiniz. Önemli olan referans eklemek değil  sizi en iyi tanıyan sizin iş bulmanızı etkilemeyecek en önemli iki kişiyi bulmalısınız. İşverenin en çok sorduğu sorular : ‘’Nereden tanıyorsunuz ve güvenilir midir?, İş hayatında işe ne kadar ilgili? ,İşte kendisini geliştirmeyi hedefliyor mu ?’’ tarzı sorulardır. Referanslarınızın işvereninizi etkileme gücü yüksek olmalıdır.
PEKİ BUNLARI YAPTIK YA SONRASI ?
Sonrası ise yukarıdaki bilgileri kullancaksak sadee CV’nin yazım aşaması kalmıştır demektir. İnanın bu aşamada kolay değil.
1)      A-4 kağıdına sayfanın kenarlıklarını ayarlayarak yazmalısınız.kompozisyon ölçüleri ile aynı olmalıdır.
2)      CV en az 2 sayfa kadar olmalıdır.Unutma  ne kadar çok özünü  anlatırsan o kadar çok öne geçersiniz.
3)      Uzun paragraflardan kaçınmalısınız çünkü uzun uzun CV incelemesi yapılmıyor.
4)      Ciddi olan ve resmi kıyafetli fotoğrafları  CV ye koymalısınız.
5)      Okullardan mezun olurken aldığın başarıları belirtmelisiniz.İsterseniz başarı puanlarınızı da CV’nize ekleyebilirsiniz.
6)      Staj yaptıysanız staj yerlerinizi poziyonlarınızla birlikte yazmalısınız. Buradaki başarılarınızdan söz edip referanslar eklemek işverenin sizi daha rahat araştırmasına ve öğrenmesine olanak sağlar.
7)      Çalıştığınız yerlerde yaptığınız işleri kısaca sade bir dille anlatmanız işinizde ne kadar iyi olduğunuzu gösterir.
8)      En az bir dil bilmeli ve bu konuda kendinizi geliştirmelisiniz. Dil binlerce insanın önüne geçirebilecek en değerli varlıktır.
9)      Dil geliştirilmeli evet bir de en önemli olay CV tesliminden sonra işvereni konuşmanızla etkilemelisiniz.
Etkili konuşma neden önemli diyebilirsin. Her türlü iletişime geçerim diyebilirsin. Ama ilk izlenim çok önemli. İnsanlara iletişiminden önce işyerinin en önemli bireyi ile yani nam-ı değer patronunla iletişime geçeceksin ve patronun etkilenmezse diğer insanları da etkileyemezsin. Hiçbir iş grubunu ve verilen işi küçümseme. Şayet her işverenin ya da çalışanın geçmişte yaşadığı bir tecrübesi vardır. İnsanlara ılımlı davran ve tecrübelerinden yararlan. Unutma her insandan öğreneceğin tecrübeler vardır. Bende her insanın tecrübesiyle ya da yaklaşımıyla iş ortamını öğreniyorum.
Hepinize iş hayatınızda mutlu,huzurlu ve  neşeli bir ortam diliyorum. İyi okumalar.
 blogum

14 yorum:

  1. faydalı ve güzel bilgiler olmuş emeğine sağlık canım benim sevgiler .

    YanıtlaSil
  2. İş başvurusu yapacaklar için çok güzel bir yazı olmuş

    YanıtlaSil
  3. Teşekkürler bu güzel bilgiler için işimi yarar mezun olunca :))

    YanıtlaSil
  4. Yüzlerce yere cv bırakan uluslararası ilişkiler yeni mezun ve işsiz biriyim. Malesef ülkede ana dil İngilizce olmuş ve bu beni sinir ediyor. Kendi ülkemde dil bilmediğim için işe alınmamak gerçekten çok üzücü.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aynen öyle. kendi ülkemizde iş bulamamak gerçekten üzücü

      Sil
  5. İş başvurumu yaparken nasıl Cv hazırlanır diye kara kara düşünüyordum. Faydalı bir yazı olmuş teşekkür ederiz :)

    YanıtlaSil
  6. İş aradığım şu günlerde gerçekten çok işime yaradı teşekkür ederim :). Kendi bloğuma da beklerim takibe aldım hocam iyi günler diliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. BLOGUNUZA SIK SIK UĞRUYORUM :) İNSANLARA DESTEK OLMAYI SEVERİM :)

      Sil
  7. hımm bak bu herkese lazım olur saol, sölerim herkese lazım oluncaa :)

    YanıtlaSil

YORUMUNUZ İÇİN TEŞEKKÜRLER :)