3 ARALIK ENGELLİLER GÜNÜ - 3 DECEMBER DISABLED DAY




Engellilik Nedir?
Engellilik doğuştan veya sonradan herhangi bir hastalık veya kaza sonucu bedensel, zihinsel, ruhsal, duygusal ve sosyal yetilerini çeşitli derecelerde kaybetmiş, normal yaşamın gereklerine uyamama olarak tanımlanmaktadır.
Uluslararası Engelliler Günü 1992 yılından bu yana 3 Aralık günü Birleşmiş Milletler tarafından uluslarararası bir gün olarak kabul edilmiştir. Bugünde dünya çapında organizasyonlar düzenlenmektedir.
Bu aktiviteler genellikle ücretsiz olup, gönüllülüğe dayanmaktadır. Hükümet desteği ve sivil toplum organizasyonlarıyla birlikte bugünün kutlanması çeşitlilik göstermektedir. Her yıl bugün için değişik bir tema edinilmektedir.


Engelliler Haftası Ne Zaman?

Engelliler Haftası, 10 Mayıs ile 16 Mayıs arasında, Birleşmiş Milletler’e üye 156 ülkede aynı tarihlerde kutlanan özel haftadır.
Engelliler Haftası boyunca; engellilik sorunu, engelliliğin önlenmesi ve engellilerin eğitimi konusu üstünde durulur. Radyo ve televizyonda konu ile ilgili programlar yayınlanır.
Okullarda her gün ayrı bir engellilik konusu işlenir. Engellileri Koruma Millî Koordinasyonu Kurulu haftanın değerlendirilmesi için aşağıdaki programın uygulanmasını kararlaştırmıştır.
Özürlülere ilişkin olarak yayımlanmış 2002/58 sayılı Başbakanlık Genelgesi özürlülere iki durumda idari izin hakkı tanımıştır. Genelgenin 3 nolu bölümü şu şekildedir:
Ulusal düzeyde kabul edilen 10-16 Mayıs Sakatlar Haftasının ilk günü ile 3 Aralık Dünya Özürlüler Gününde, özürlülere yönelik faaliyet gösteren Konfederasyon, bağlı federasyonlar ve derneklerin kamu görevlisi olan yönetim kurulu üyeleri ile kamuda görev yapan tüm özürlüler idari izinli sayılacaktır.” Denildiğinden 2019 Yılı Engelliler Haftasının ilk günü olan 10 Mayıs Cuma günü ile Dünya Engelliler Günü olarak kabul edilen 3 Aralık 2019’a denk gelen Salı günü engelli kamu çalışanları idari izinli olacaklar.’’

        3 ARALIK DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ
       Uluslararası Engelliler Günü 1992 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 47/3 sayılı kararı ile ilan edildi. Toplumun ve toplumun her alanında engelli bireylerin haklarını ve refahını teşvik etmeyi ve engelli bireylerin durumuna dair politik, sosyal, ekonomik ve kültürel yaşamın her alanında farkındalık  arttırmayı amaçlamaktadır.
BM'nin engellilik alanında uzun yıllardır devam eden çalışmalarının bir ürünü olan, 2006 yılında kabul edilen Engelli Bireylerin Haklarına Dair Sözleşme, engelli bireylerin haklarının ve refahının gelişmesine ve 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi'nin ve ayrıca Sendai Afet Riskini Azaltma Çerçevesi, İnsani Eylemde Engelli Bireylerin Dahil Edilmesi Şartı, Yeni Kentsel Gündem ve Kalkınma için Finansman Hakkında Addis Ababa Eylem Gündemi gibi diğer uluslararası kalkınma taahhütlerinin  uygulanmasına katkıda bulundu.
Bu yılın teması, 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi kapsamında kapsayıcı, adil ve sürdürülebilir bir kalkınma için engelli bireylerin güçlendirilmesine odaklanıyor. 2030 Gündemi “kimseyi geride bırakma” sözü veriyor. Engelli kişiler, hem faydalanıcılar hem de değişimin aracıları olarak, süreci kapsayıcı ve sürdürülebilir kalkınmaya doğru hızlı bir şekilde izleyebilir ve afet riskini azaltma ve insani eylem ve kentsel gelişim bağlamında da dahil olmak üzere herkes için dirençli toplumu destekleyebilir. Hükümetler, engelli bireyler ve temsilci örgütleri, akademik kurumlar ve özel sektörün Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SDG'ler) için bir “ekip” olarak çalışması gerekmektedir.

PEKİ ENGELLİLERİN ZORLANDIKLARI TÜRKİYE

Türkiye'de;
·        Engelli asansörleri, engelli olmayanlar tarafından kullanıldığı için engelli bireyler bu asansörlere binmekte zorlanıyor.
·        Engelli araç park yerlerine, engelli olmayanlar tarafından araç park edilebiliyor.
·        Engelliler için yapılan yollara özen gösterilmediği için, kolaylıktan ziyade zorluklar oluşabiliyor.

·        Kaldırımlarda engelli rampalarının önlerine araç çekildiği için, engelli bireyler kaldırımdan inerken zorlanabiliyor.
Bunlar sadece ilk aşamada akla gelen sorunlar...
Engelli olmak tercih değil, bir sonuç. Doğuştan olabileceği gibi sonradan kaza, hastalık vb. durumlarla da oluşabilir. Bu nedenle hepimizin birer engelli adayı olduğunu unutmamamız gerekiyor. 



Herkese her zaman saygı gösterelim. Bugün değil her gün.



4 yorum:

  1. Merhaba.Siteniz oldukça hoş ve takip ettiklerim arasında.Zaman ayırıp yeni açtığım bloguma göz atıp takip ederseniz memnun olurum.Sağlıcakla Kalın.

    https://hepfragmanizle.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel bir bilgilendirme, bu konuda daha duyarlı olmak gerekir çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. Merhaba.Oldukça kaliteli bir blogunuz var sizi takibe aldım.Zaman ayırmak isterseniz sizi de yeni açtığım blogumu takip etmeye davet ediyorum.Sağlıcakla Kalın.

    https://hepfragmanizle.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  4. Farkındalığınız ve buna dair bilgilendirmeniz için çok teşekkürler. Yaşamları kolaylaştırmak elimizde.

    YanıtlaSil

YORUMUNUZ İÇİN TEŞEKKÜRLER :)