DÜNYA TİYATROLAR GÜNÜ - WORLD THEATER DAY



27 Mart Dünya Tiyatro Günü olarak tarihe geçmiştir. Sosyal medyanın en çok konuşulan konularından biri de ‘’Dünya Tiyatrolar Günü’’ oldu. 1961 yılından bu yana kutlanan Dünya Tiyatro Günü'nde Türkiye'nin farklı şehirlerinde de etkinlikler düzenleniyor. Bu gün 61. Yılı kutlanmakta olan Dünya Tiyatrolar Günü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroların bugüne özel olarak tüm oyunlarını ücretsiz oynayacak.     Dünya Tiyatro Günü 27 Mart 1961'de Uluslararası Tiyatrolar Birliği tarafından ilan edildi. Her yıl 27 Mart günü ITI  ve dünya çapında tiyatro grupları tarafından kutlanmaktadır. Pek çok ulusal ve uluslararası etkinlik kutlamalarda yer almaktadır.

En önemli etkinliklerden biri, dünya çapında başarı kazanmış bir tiyatro oyuncusu, yönetmeni veya yazarın yazdığı evrensel bildirgedir. İlk bildirge 1962'de Jean Cocteau tarafından yazılmıştır. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 27 Mart Dünya Tiyatro Gününde tüm oyunlarını ücretsiz oynayacağını bildirmişti. UNESCO’da her yıl tiyatro ve tiyatroyla ortak çalışan diğer sanat disiplinlerinden gelen üstün başarılı bir sanatçı bugün için bir konuşma yapmaya davet edilmektedir. Uluslararası Bildirge olarak görülen bu konuşmanın metni 20’den fazla dile çevrilmekte, pek çok gazetede yayınlanmakta ve dünya üzerindeki pek çok tiyatro grubunun oyunundan önce okunmaktadır. Pek çok televizyon ve radyo kanalı bu bildirgeyi beş kıtanın her köşesindeki dinleyicilere ulaştırmaktadır.



27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü’nün tarihçesi bir yazıda şöyle analtılmıştır.’’ Jean Cocteau ilk bildirgenin yazarıdır. 1993'te Venezuela ITI Merkezi 1962'den 1993'e kadar yayınlanan tüm bildirgeleri biri özgün dillerinde, diğeri İspanyolca olmak üzere iki antoloji halinde yayımlamıştır. Uluslararası Bildirge'nin yanı sıra, ITI dünyanın hemen her yerinde büyük gösteriler ve festivaller düzenlemektedir. Bu etkinliklerin tamamı ITI Resmi Sitesi'nde görülebilir.

UNESCO tarafından kurulan ITI'nin "Sahne sanatları bağlamında, dünya çapında bilgi ve uygulama alışverişini arttırmak, gelişim sürecinde sanatsal yaratıcılığın ve üretimin gerekliliği konusunda toplumsal bilinci uyandırmak, insanlar arasındaki barış ve dostluğun sağlanması ve artmasını gerçekleştirmek adına karşılıklı anlayışı geliştirmek, UNESCO'nun hedeflerine ulaşmasına katkıda bulunmak" gibi hedefleri, Dünya Tiyatro Günü'nde bir kez daha hatırlatılmaktadır. Her yıl tiyatro ve tiyatroyla ortak çalışan diğer sanat disiplinlerinden gelen üstün başarılı bir sanatçı bu gün için bir konuşma yapmaya davet edilmektedir. Uluslararası Bildirge olarak görülen bu konuşmanın metni 20'den fazla dile çevrilmekte, pek çok gazetede yayınlanmakta ve dünya üzerindeki pek çok tiyatro grubunun oyunundan önce okunmaktadır. Pek çok televizyon ve radyo kanalı bu bildirgeyi beş kıtanın her köşesindeki dinleyicilere ulaştırmaktadır.
Dünya Tiyatro Günü tiyatro dünyasındaki insanlar için sahne sanatlarının insanları bir araya getirici gücünü kutlamak, seyirciyle daha iyi bir iletişim kurmak ve insanlar arasındaki anlayış ve barışı arttırmak için bir fırsat olarak görülmektedir. Dünya Tiyatro Günü'nde yapılan etkinlikler, uluslararası işlevlerinin yanı sıra ulusal ve bölgesel tiyatro gruplarının bir araya gelmesinde de rol oynamaktadır.’’

TİYATRO ELEŞTİRMENLERİ BİRLİĞİ YILIN TİYATRO ÖDÜLLERİ

Tiyatro Eleştirmenleri Birliği (TEB) de "Dünya Tiyatro Günü" kapsamında verilen geleneksel "Yılın Tiyatro Ödülleri"ni açıkladı. Birlik'ten yapılan açıklamaya göre, 2013-2014 TEB Yılın Tiyatro Oyunu Ödülü'nü Serdar Biliş yönetiminde yeni kurulan Tiyatro Pürtelaş yapımı "Savaş" aldı.


  •  Yılın Kadın Oyuncusu ödülünü, Oyun Atölyesi yapımı "Kim Korkar Hain Kurttan" adlı oyundaki rolüyle Zerrin Tekindor kazandı.
  • Yılın Erkek Oyuncusu Ödülü ise Tiyatro İn yapımı "Katil Joe"daki karakteriyle Engin Hepileri ve "Savunma"daki performansıyla Hakan Gerçek arasında paylaştırıldı.
  • "Onur ödülü"ne, uzun tiyatro geçmişinde kazandığı başarıları, oyuncu, yönetmen, eğitmen olarak tiyatronun çeşitli alanlarında titiz, tavizsiz çalışması ve yaşamının neredeyse her anını tiyatroya adamasıyla Haldun Dormen layık görüldü.


KAYNAKÇA:

6 yorum:

  1. Merhaba. İlgi çekici bir yazı yazmışsınız,ancak kaynakçalarınız ve kaynakça belirtme şekliniz biraz amatörce olmuş. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Zerrin Tekindor' a hayranım..bilgiler için teşşekürler...sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. bayılırım tiyatro ama bilet bulmak ne zor yaaa :) bedavaydı he gitmeliymiş yaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. valla bende işte olmasam gidecektim ama işte :)

      Sil

YORUMUNUZ İÇİN TEŞEKKÜRLER :)